Door Tom De Wael

Het is een tijdje geleden dat we nog eens in de pen gekropen zijn maar nu het Gentry hoofdkwartier  (De Vrolijke Viking) goedgekeurd is als WPN locatie en de laatste set heel wat opties heeft voor Gentry leek ons dat wel een goed moment.

Er zijn uiteraard nog heel wat andere mogelijkheden in Gentry maar de hoofdfocus van de set is de ability “toxic”. Het is een nieuwe static ability die bovenop combat damage een aantal poison counters geeft gelijk aan Toxic N (het getal op het beest). Meerdere gevallen van toxic N tellen op (bv. Door de ability te activeren van Plague nurse). Het aantal poison counters dat een speler krijgt is de som van die toxic abilities.

Het klinkt een beetje vaag maar neem volgende 2 kaarten bijvoorbeeld:

Branchblight Stalker
Plague Nurse

Als je zou aanvallen met de branchblight stalker en je activeert de eigenschap van de plague nurse dan heeft die stalker 2+1 toxic en zal de tegenstander 2+1 poison counters krijgen

Verder is het belangrijk te weten dat er in de set een aantal kaarten zitten die rechtstreeks een poison counter geven aan de tegenstander.

Een kaart zoals deze:

Prologue to Phyresis

Het belang van dit alles ? Poison is een winconditie waarbij een speler verliest wanneer hij 10 poison counters oploopt.

De kaarten met Toxic en kaarten die rechtstreeks poison geven komen in Phyrexia all will be one voor in de kleuren wit, groen en zwart. (het rode thema is vooral equipment en “oil”, het blauwe thema vooral ondersteunend met “proliferate” en artifacts). Het interessante is dat je in staat bent om rond toxic en poison erg uiteenlopende decks te maken. Je zal/kan met andere woorden dus je vergif kiezen 😉

In alle geval, sta ons toe om wat Gentry opties aan te bieden die je vlot en goedkoop kan samenstellen na een aantal drafts, kaarten uit packs of door te traden (of te vragen na een draft)

Mono color decks

Het voordeel van mono colour decks (decks die maar 1 kleur gebruiken) is dat ze heel focussed zijn en je minder problemen zal ondervinden met je mana. Het nadeel is dat je hierbij een beetje sterkte verliest en mogelijkheden die een 2e kleur biedt

Mono Groen

De mono groene versie is een aggro deck (snel aanvallend deck) dat vooral dingen op curve wil spelen. Het mist helaas de common of uncommon toxic 1 drop die wel hebt in zwart en groen maar de evolving adaptive is een degelijke optie die past in een aggro plan (omdat je natuurlijk ook nog steeds op gewone schade kan winnen).

Mono zwart

Mono zwart doet wat zwart altijd doet… Beesten leggen en de beesten van de tegenstander dood doen. De curve is goed en je hebt card draw die rechtstreeks poison geeft.

Mono wit

Mono wit heeft een solid curve, goeie removal, combat tricks en rares/mythics die perfect in het thema passen met Skrelv en zijn hive. Wat het mist in tegenstelling tot mono zwart en de 2 kleuren decks is de mogelijkheid om extra kaarten te trekken, wat mogelijk wel een probleem kan zijn in games die wat langer duren.

2 kleuren decks

De 2 kleuren toxic decks worden duidelijk rond de uncommons.

De 2 kleuren decks kunnen gemaakt worden met voornamelijk kaarten van de nieuwe reeks(en), wat ze heel toegankelijk maakt voor nieuwe spelers.

Wit Groen aggro

Gewoon … meppen

Punt en uit

Zwart Groen

Zwart groen kan er extra poison counters doorkrijgen met de eigenschap van rotpriest die ook death touch kan geven aan je toxic creatures.
Om het af te maken heb je de mogelijkheid om de proliferate te gebruiken van de rat of vraska.

Wit zwart

wit zwart is een grindy midrange deck dat lijkt op een variatie van het deck van Alan op de invitational.

de bedoeling is om kaarten te trekken, wat beesten te leggen met “’draw een kaart” om in de weg te leggen en uiteindelijk te winnen met de beesten die blijven liggen.

Groen blauw ramp en proliferate

Groen blauw rekent vooral op de stevige groene beesten om de tegenstander een aantal poison counters te geven. Daarna is het de bedoeling het af te maken met “proliferate” (extra counters geven wat dus ook werkt met poison counters).

Om te zorgen dat die groene beesten op tijd in het spel geraken speelt dit deck een aantal beesten die extra mana geven (zogenaamde ramp kaarten)

En hey… er zitten dikke dino’s in !

Zwart blauw control

Last but not least, zwart blauw control is 1 van de builds waar we met een aantal gentry spelers van bij het begin over discussieerden. Het is 1 van de versies (uiteraard met meer rares en/of mythics) die ook levensvatbaar zijn in standard.

De hamvraag is… hoe controll maak je het ? bouw je het rond voidwing Hybrid (en voeg je onderstaande gentry staple common uit Dominaria united toe ?

Tolarian Terror

Of ga je echt HEEl hard controll?

Als het kan om echt speciaal te doen en 0 beesten te spelen .. waarom niet ?

Dus misschien zo iets ?

Conclusie:

Gentry is heel divers momenteel (op ons laatste event speelde iedere speler een ander deck). De decklijsten die hierboven staan zijn enkel richtlijnen en geven een beeld van een deel van de huidige Gentry opties. Heb je zelf op een prerelease, draft of packs iets toffer opengedaan van rare of mythic die ergens in past, doe gerust. 

Hopelijk heb je wat zin gekregen om eens te komen proeven? Zeker welkom op het eerstvolgende event op zondag 26 maart om 13u in de Vrolijke Viking. En geen zorgen als je tegen dan nog geen deck hebt, er zijn altijd wel spelers met een (aantal) extra decks (mogelijk wel 1 van de bovenstaande ?)

Misschien tot dan ?

PS. Wil je eens een gentry deck proberen op Arena – stuur gerust een invite op Arena
TomDW#97632  

mm

Tom has been playing magic since Visions (1997) and has been one of the most consistent deck builders in Gentry. You might find him in De Vrolijke Viking quenching his love for mead.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.