Welkom terug voor ons 2e deel over decks die zoal worden gespeeld in de zomer van 2021 in ons lokale standard formaat genaamd Gentry. We hopen dat je ondertussen wat spelletjes extra hebt kunnen spelen of eens bent binnen gesprongen in een shop of de Vrolijke Viking. De bedoeling is om mensen een beetje voor te bereiden op de komende Gentry Open (1 van de grotere Gentry tornooien die worden georganiseerd door Niels en de eerstvolgende zal doorgaan op zondag 12 september).

De Open kan een beetje intimiderend overkomen omdat de lat wat hoger ligt, maar iedereen moet ergens beginnen qua tornooien (of een volgende stap zetten). Zowel de organisatie als spelers zijn echter een verwelkomende bende dus ga er gewoon voor. Bovendien zijn deze tornooien heel goede “value for money”.

II. meerkleurige decks

1. Blauw rood controll/spells

Blauw rood spells is 1 van de klassiekers van Gentry en duikt altijd wel in 1 of andere vorm op. De huidige versie steunt hard op kaarten als Improbable Alliance en/of Faerie Dragon wat van deze decks moeilijke tegenstanders maakt, want je weet nooit of je moet kunnen afrekenen met een enkel beest dat steeds groeit of een groeiend legertje minibeesten.

Het combineert de rode removal met de blauwe carddraw en counter spells.

Rotatieproof: medium – deze versie verliest een aantal relevante kaarten maar strixhaven (de learn kaarten) heeft wel wat speelgoed om een nieuwe versie te bouwen voor het komende jaar.

2. “Sultai controll/ good stuff”

De naam “sultai” komt van een vroegere set (Khans of Tarkir) en verwijst naar de 3 kleuren van dit deck: zwart, groen en blauw. De “good stuff” verwijst naar het kaartvoordeel dat dit soort deck genereert met beesten zoals Elvish Visionary of Sarulf’s Packmate en Binding of the Gods. In andere gentry standard jaren zou dit soort deck eerder gewoon zwart blauw geweest zijn, maar het gekke is dat er momenteel wel wat beesten bestaan in groen die een kaart trekken als ze in het spel komen (en doordat je zelf een kaart trekt heb je kaartvoordeel als je tegenstander een kaart moet gebruiken om het beest dood te doen).

Uiteindelijk is het doel van dit soort deck het zo lang te trekken tot 1 van de mythics het spel volledig kunnen overnemen.

Rotatieproof: redelijk – het verliest wel Ugin en de visonary maar in Adventures of the forgotten realms zit er ook een beest met “draw een kaart” (Owlbear) en de combinatie van de kleuren zit redelijk goed

Als je meer wil weten over dit deck, vraag het gerust aan Sander De Quick, de grootste voorstander van dit soort value magic ?

3. “Rakdos sacrifice”

Net zoals sultai komt de naam rakdos uit een vroegere set (Ravnica) en verwijst het naar de combinatie van rood zwart.

Rotatieproof – medium

Deze versie verliest de essentiële Weaponize the Monsters, maar het sacrifice thema is iets dat regelmatig terugkomt in deze 2 kleuren. Het zal een beetje afhangen van wat er nieuwe set zal zitten maar je kan kijken naar het treasure thema in Adventures of the forgotten realms of het learn thema in Strixhaven (een beetje een combinatie van mono rood en mono zwart uit deel 1)

4. Blauw wit zwart controll

Blauw wit zwart controll (of “esper” dankzij de set Shards of Alara) speelt heel weinig manieren om het spel te winnen (“win cons”) en gebruikt card draw, removal en counterspells om het te rekken tot je 1 van die win cons kan spelen.

Rotatieproof: goed

In elke set zit er wel een spreuk die alle beesten weg doet (mass removal) en deze versie is vooral opgebouwd uit kaarten van Kaldheim.

5. Blauw Wit “Blink”

Rotatieproof: volledig speelbaar na rotatie

Dit deck is een specialleken dat gemaakt is met enkel kaarten van de recente sets. Het draait rond de vele beesten met “come in to play triggers” en de bedoeling is die zo vaak mogelijk te (her)gebruiken dankzij de Adventures rare, Teleportation circle. Je kan ook een wit groene versie maken met de beesten die een kaart trekken die in het sultai deck zitten

6. 5 kleuren midrange

Rotatieproof: volledig speelbaar na rotatie

Een beetje een follieken maar Path of the World Tree[c] en [c]Spirit of the Aldergard maken het toch wel heel doenbaar om all-in te gaan qua kleuren. Als je de nieuwe dragons maar “meh” vindt, dan is een build met de Shrines van Core21 ook zeker een optie.

Slotbedenking

Wil je nog meer inspiratie, neem gerust een kijkje bij de laatste resultaten van de events op Arena.

Je hoeft je niet blind te staren op bovenstaande decks, de grootste charme van Gentry is dat je zelf kan bouwen rond de kaarten die JIJ leukt vindt. Heb je in een booster of 1 van de vorige prereleases iets bonkers opengedaan waarmee je aan de slag wil, doe dat aub.

Een goede stelregel is kijken naar wat bepaalde kleurencombinaties proberen te doen in een set voor draft/sealed en daar op verder te bouwen met kaarten van andere sets die het thema aanvullen (het UW controll met de foretell kaarten van Kaldheim bijvoorbeeld). Besef wel dat elk deck een beetje schaafwerk nodig heeft en het zal moeten kunnen opboksen tegen die decks die vaak al meer gepolijst zijn.

Hou ook altijd in het oog dat een deck een focus moet hebben… 1 van de weinige “fouten” die je kan maken bij zelf decks maken (“brewen”) is te veel willen doen en verschillende doelen willen bereiken. Heb ook geen schrik mensen om hulp te vragen en dingen af te toetsen, 2 hoofden weten meestal meer dan 1 ?

Je bent altijd welkom op 1 van de komende grote en kleine events, kijk op de site waar je terecht kan en spring gerust binnen, zelfs als je nog geen tijd hebt gehad om zelf een deck te bouwen… Er zijn altijd decks ter beschikking om te lenen.

Uiteindelijk, en dat is nog het belangrijkste,… Is het een punt om je te amuseren…

Hopelijk tot de open op 12 september maar anders welkom de maanden erna !

mm

Tom has been playing magic since Visions (1997) and has been one of the most consistent deck builders in Gentry. You might find him in De Vrolijke Viking quenching his love for mead.

1 Comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.