By Tom De Wael

Je hebt misschien Magic The Gathering leren kennen via Arena ..
of je stond in een winkel en hebt je eerste preconstructed deck gekocht
of je kent iemand die eens een paar spelletjes met je heeft gespeeld.

Maar wat nu?
Als je gaat surfen op het web komen mensen al gauw af met termen als commander, standard, legacy, modern,…etc. Voor een beginnende speler kan het allemaal misschien wat te veel zijn en sommige van die “formaten” zijn alsof je leert rijden in een racewagen.

Sta ons toe onze variant op standard (decks gemaakt met kaarten uit de reeksen: Throne of Eldraine, Theros Beyond Death, Ikoria Lair of Behemoths,  Core21, Zendikar Rising, Caldheim, Strixhaven en Adventures of the forgotten realms)  voor te stellen: “Gentry magic”. Dit zijn de sets die in de meeste winkels vrij beschikbaar zijn. Let wel, Standard “roteert”, wat wil zeggen dat in september de eerste vier van die lijst wegvallen (wat je aankopen zou kunnen beinvloeden)

In tegenstelling tot “gewoon standard” waar elke kaart (buiten basic land) 4 keer mag gespeeld worden, gebruiken we bij Gentry maar 4 Rares of Mythics, die verschillend moeten zijn, en 15 uncommons (aangevuld met common kaarten en land). Gentry is veel toegankelijker (lees goedkoper)  dan de meeste andere formaten en is er nog net iets meer ruimte om met zelfgebouwde decks te spelen.

Dit wil evenwel niet zeggen dat er in Gentry ook niet een soort “Metagame” is, of met andere woorden “een aantal decks die frequenter worden gespeeld.” Om te weten wat je kan verwachten of als inspiratie gaan we hieronder decks posten die op dit moment zoal gespeeld worden en die je zou kunnen verwachten als je een event meedoet van de “league of New and Beginning Magic players”, met als uitvalsbasis bar de Vrolijke Viking (Voskenlaan 67, Gent, nabij station Gent Sint Pieters).

Pre corona tijden kon je ook mensen vinden die Gentry speelden in Kortrijk, Bredene, Merksem, Sint Niklaas en op Arena via een Discordgroep. Meer informatie daarover vooral via de Facebookgroep: https://www.facebook.com/groups/875305622521314/

Goed, ben je nog mee ? Laten we dan verder gaan met een paar lijsten om je een beter gedacht te geven ..
We zullen bij elk deck bijzetten hoe goed een deck speelbaar blijft na de rotatie in september. Hou er wel rekening mee dat er voor die rotatie een Gentry Open plaatsvindt op 12 september, de grote aflsuiter van een seizoen Gentry.

Omdat Gentry de laatste maanden een beetje op een laag pitje stond zijn de meeste decks niet helemaal up to date, dus graaf zeker zelfs eens in je collectie voor mogelijke kaarten van Strixhaven en/of Adventures of the forgotten realms

 Mono Colour decks (decks die maar 1 kleur spelen)

Aangezien er in Gentry maar 4 rares of mythics worden gebruikt zijn mensen voor hun mana (landjes) onder andere aangewezen op de common landjes die 2 kleuren geven.
landjes zoals dit:

Rimewood Falls

Een groot voordeel van mono colour decks is dat ze deze landjes die getapt in het spel komen niet spelen en dus vaak iets sneller uit de startblokken komen. Je zal bovendien ook niet voorhebben dat je de verkeerde mana trekt om je spells te spelen. (bv. Een mountain trekken terwijl je groene kaarten vast hebt)

We zullen decks in de 5 kleuren overlopen in willekeurige volgorde.

1. Mono wit
Mono wit is de kleur van kleine beesten die het spel afmaken met kaarten die ze net iets groter maken voor de laatste beurten. Dit is een versie van Niels van de vorige open in mei.

Rotatieproof: redelijk 

Deze versie draait vooral rond throne of eldraine en theros kaarten. Het is echter wel een soort deck dat regelmatig steun krijgt van wizards en heeft in een andere vorm mogelijk wel een toekomst met de kaldheim kaarten zoals Usher of the fallen en spectral steel, er is ook een versie die zich richt op Clarion Spiriit.

2. Mono Zwart

Dit zwarte deck draait rond “devotion” (zoveel mogelijk manasyombolen van een kleur in het spel hebben). De strixhaven “learn” kaarten (die kaarten uit je sideboard halen) zijn een goeie manier om kaarten te kunnen blijven spelen.

Rotatieproof: redelijk – mono zwart verliest wel de “garys” (Grey merchant of Asphodel) maar met de learn kaarten en mogelijk nieuwe zwarte kaarten in de volgende set moet er zeker iets speelbaars blijven. Er is meestal ook een ‘sacrifice’ thema terug te vinden in zwart en rood waarmee een deck te maken is.

3. Mono rood

Een tof gegeven aan rode decks is dat hun spreuken ook vaak rechtstreeks naar de tegenstander hun levenstotaal kunnen. In deze versie zorgt Weaponize the Monsters voor het laatste duwtje om je tegenstander zijn levenspunten op nul te zetten.

Rotatieproof: minder – deze versie verliest vrij veel maar net als mono wit is mono rood een soort deck dat altijd wel in een of andere vorm aanwezig is.

4. mono blauw

De sterkte van mono blauw is de combinatie van spreuken die je beesten beschermen en/of dingen stoppen die je tegenstander speelt (“counter spells”). Daarbij komt nog dat blauw heel goed is in het trekken van extra kaarten. Dit deck wint bovendien op een bijzonder manier omdat het plan is om te zorgen dat je tegenstander geen kaarten meer heeft om te trekken. (zogenaamd “millen” ) Het grote nadeel van blauw is dat het moeilijker dingen weg krijgt eens ze in het spel liggen.

Rotatieproof: redelijk – deze versie verliest wel een aantal belangrijke stukken (merfolk secretkeeper en Teferi’s tutelage) maar de ruin crab blijft . In elke set zit ook wel een common of uncommon die “millt”. Het ook een optie om bijvoorbeeld zwart bij te nemen om wat removal te hebben of je kan eens kijken naar zwart blauw rogues die minder all-in gaan op het mill plan en het gebruiken om een aantal spreuken goedkoper of beter te maken

5. Mono groen

De sterkte van groen is dat het in principe de beste beesten heeft (vooral in de common en uncommon slot). Groen gebruikt een eigenschap waarbij extra schade doorkomt op de tegenstander (trample). Dit deck draait rond een kaart van kaldheim, Fynn, the fangbearer die ervoor zorgt dat je wint als er 5 keer schade kan gedaan worden door een beest met “death touch”.

Rotatieproof: goed – het verlies wel 1 van de 1 drops  maar in elke set zit wel een goedkoop beest met death touch. Desnoods kan je ook naar gewoon mono groen “stompy” gaan of er zwart bijnemen.

In het volgende deel gaan we in op decks met meerdere kleuren ..

mm

Tom has been playing magic since Visions (1997) and has been one of the most consistent deck builders in Gentry. You might find him in De Vrolijke Viking quenching his love for mead.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.