By Tom De Wael

Hey.. je bent er weer ? Cool! En nog steeds nieuwsgierig naar nog wat deckjes? Laten we de lat hoger leggen. In dit derde deel kijken we naar meer controllerende decks.

De grens met midrange decks is niet altijd even duidelijk in Gentry omdat door de beperking van de 4 rares/mythics spelers moeten kijken naar alternatieven en er dan gemakkelijk counterspells en removal in decks terecht komen. Het verschil met de decks in deel 1 en 2 is dat decks in deze categorie vooral gaan voor interactie met de tegenstander en proberen om hun plan te verstoren. Zodoende gaan ze het spel vertragen of zelfs compleet plat leggen om dan pas te proberen winnen.

Een heel belangrijke skill bij het spelen van deze decks is gebruik maken van het sideboard. Je deck na het eerste spel kunnen aanpassen aan het deck van de tegenstander kan je een enorm voordeel geven.

Wanneer je tegenstander bijvoorbeeld een gelijkaardig control deck speelt, dan haal je een beetje spreuken uit je deck die beesten weg doen om ze te vervangen door kaarten die spreuken tegenhouden of discard spells zoals Duress.

Control en control midrangy decks

Blauw Zwart Disrupt

  • kan na rotatie vlot blijven bestaan

https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-black-blue-disrupt/

Dit deck is voor het eerste spel vooral gericht tegen decks met veel creatures en maakt daarvoor gebruik van kaarten zoals Ravenous Chupacabra. Het heeft een kleine rode splash voor Nicol Bolas, Dragon-God maar het kan in principe zuiver zwart blauw, afhankelijk van je rares/mythics die je hebt of zou willen gebruiken. Een gelijkaardig deck kan je bouwen rond de surveil kaarten van Guilds for Ravnica, Desinformation Campaign zal dan waarschijnlijk een belangrijke kaart voor je deck worden.

Een andere optie is het volgende deck, met reanimatie van grote beesten.

Blauw Zwart Control Reanimator

  • Vooral gebaseerd op Ravnica block kaarten dus solid na rotatie

https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-ub-controll-reanimator/

Het verschil tussen deze vorm van Reanimator en de Blood for Bones versie is dat deze minder beesten gebruikt, meer disruptie speelt om de reanimatie te kunnen spelen, en Bond of Revival gebruikt op 1 van de dikke 5 flyers om ze met haste te kunnen laten aanvallen.
Wat hier vooral zou moeten opvallen zijn Duress en Thought Erasure main deck daar het enorm belangrijk is dat al die moeite die je steekt in het terugbrengen van je beest niet zomaar teniet wordt gedaan door een enkele removal spreuk.

Blauw Rood Drakes

http://tappedout.net/mtg-decks/gentry-ur-drakes/

Kijk hoe schattig hij is…

Dit deck is zo wat het beste voorbeeld van een deck dat in Gentry niet zo makkelijk is in te delen in een categorie. De versie waarmee Arthur Hugaert vlotjes door de vorige open is gefietst, werkt in het eerste spel vooral aan het eigen plan: een dikke [Enigma Drake of Crackling Drake in het spel na het spelen van een aantal instants of sorceries en die dan beschermen met Dive Down.
Na sideboard kan het zich heel goed aanpassen aan het deck van de tegenstander waardoor het dan vaak meer controlling wordt. Maar zeg nu zelf, wie wil deze drake niet zo groot mogelijk zien worden?

Zwart Blauw Wit Controll (“Esper”)

  • verliest wel een aantal kaarten maar typisch een deck dat zich kan aanpassen aan een rotatie.. solide keuze qua controll deck

https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-esper-controll/

Wanneer je spelers als Kobe Keymeulen of Sander De Quick tegenkomt in Gent is de kans groot dat ze dit soort deck spelen en Kobe is er laatste open top 8 mee gegaan. Het gebruikt witte removal kaarten, zwarte removal (en vooral de board whipe Cry of the Carnarium), blauwe counterspells en card draw.
Het wint op slechts een aantal wincondities, meestal heel sterke planeswalkers zoals Teferi, Hero of Dominaria.

De versie die wij ervan hebben gemaakt heeft een paar aanpassing in die wincons omdat we er de core 20 gain 1 life dubbel landjes hebben ingestopt, die ideaal zijn in dit soort control deck. Wie liever de open versie speelt die nog gates gebruikt om zo goedkope Gate Collossus te kunnen spelen, kan deze versie hier vinden:
https://gentrymagic.com/gentry-open-top-8/

Rood Wit Blauw Controll (“Jeskai”)

  • verliest ook na rotatie niet zo veel en heeft veel goed speelgoed in Ravnica block

https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-jeskai-controll/

Versies zoals bovenstaande maakten veel furore in het begin toen Ravnica Allegiance uit was en vooral Gates Ablaze maakt(e) dit deck heel sterk.
Voor de rest is het plan vergelijkbaar met Esper Control en zit het verschil vooral in de rode removal boven de zwarte en het gebruik van gates boven de gain life lands.
De reden om eerder voor de esper versie te gaan is wanneer je denkt dat er de plaats waar jij speelt/zou willen spelen meer kleine creature decks worden gespeeld (en je voordeel hebt van de remove clause op cry of the carnarium).

Blauw Wit “Mill”

  • rotatie valt af te wachten of er een vervanging komt voor Psychic Corrosion, hoe dan ook is “mill” een beetje… speciaal.

https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-uw-mill/

Het laatste deck dat we hier featuren is een beetje een gimmick deck dat geen creatures speelt en wint door de tegenstander zijn library leeg te maken zodat die geen kaarten meer kan trekken (“millen” – naar 1 van de eerste kaarten die dit deed, Mill Stone)
Het voordeel van dit deck is dat het geen beesten speelt zodat tegenstanders die main deck starten met wat removal kaaren daar geen nut voor hebben. Het is echter een traag deck en alles moet een beetje goed vallen om er te komen. Een deck voor de speler die iets “wonky” zoekt.

Slotbedenking

19 decks hebben we al voorgeschoteld en het einde is nog zeker niet in zicht. Op de site staan er van events zoals de Open en Invitational nog een aantal twists op decks. Bovendien zijn er nog een aantal “speciallekes” waarover we het later nog over kunnen hebben. (bv. Sacrifice decks met Mayhem Devil, of een deck dat gebouwd is rond Cavalcade of Calamity)

In kader van dit artikel namen we contact met een aantal spelers die het vaak goed doen in Gentry en waarschijnlijk kan je op hun tapped out accounts nog meer brews vinden. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon aanspreken wanneer je eens binnenspringt voor een event of speelavond.

Merci alvast voor de input Sander De Quick, Kobe Keymeulen, Mats Clays, Thijs Weytens, Alan Schuer, Niels Viaene..

De decks die waren gelinkt, waren van de tapped out account van Tom De Wael (GrandDaddyGentry) maar graaf op tapped out gerust zelf verder met “Gentry” als zoekterm (maar wel kijken hoe recent decks zijn geupdate)

Staar je neit blind op bovenstaande decks, de grootste charme van Gentry is dat je zelf kan bouwen rond de kaarten die JIJ leukt vindt. Heb je in een booster of 1 van de vorige prereleases iets bonkers opengedaan waarmee je aan de slag wil, doe dat aub.

Besef wel dat elk deck een beetje schaafwerk nodig heeft en het zal moeten kunnen opboksen tegen die decks die wel al worden gespeeld.

Hou ook altijd in het oog dat een deck een focus moet hebben… 1 van de weinige “fouten” die je kan maken bij brewen is te veel willen doen en verschillende doelen willen bereiken. Heb ook geen schrik mensen om hulp te vragen en dingen af te toetsen, 2 hoofden weten meestal meer dan 1 ?

Je bent altijd welkom op 1 van de komende grote en kleine events, kijk op de site waar je terecht kan en spring gerust binnen, zels als je nog geen tijd hebt gehad om zelf een deck te bouwen.. altijd decks ter beschikking om te lenen..

Uiteindelijk… het punt is om je te amuseren, zoals deze mensen op een vorige Open:

Bedankt om deze reis door de Gentry Metagame mee te maken, hopelijk zien we jullie in de chat van de stream, op een speelavond in Gent of Bredene, of op de Gentry Open op 22 september.

Moge je een deck vinden dat helemaal bij je past,
Tom De Wael

mm

Tom has been playing magic since Visions (1997) and has been one of the most consistent deck builders in Gentry. You might find him in De Vrolijke Viking quenching his love for mead.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.