By Tom De Wael
Welkom terug voor ons 2e deel over decks die zoal gespeeld worden in de zomer van 2019 in ons lokale Standard formaat genaamd Gentry. Deze opsomming is natuurlijk niet alles dat speelbaar is, maar bevat volgens de meeste mensen wel de betere decks.
De bedoeling van deze reeks artikels is om mensen voor te bereiden op de komende Invitational (stream op 01/09/2019) en de Gentry Open, 1 van de 2 grote Gentry tornooien die per jaar georganiseerd worden in Outpost Gamecenter Gent en zal doorgaan op zondag 22 september.
De Open kan intimiderend overkomen omdat de lat wat hoger ligt, maar iedereen moet ergens beginnen qua tornooien (of een volgende stap zetten).
Zowel de organisatie als spelers zijn een verwelkomende bende dus ga er gewoon voor. Bovendien zijn deze tornooien heel goede “value for money”.
Kijk maar eens wat Niels vorige keer wist fixen voor de spelers. Volg zeker op facebook en de site om te weten waarmee hij deze keer zal uitpakken.
Een element dat we vanaf nu zullen vermelden is “rotatie”.
In standard “roteren” de oudste 4 sets in september uit. Eind september, na de Open, wanneer de nieuwe reeks, Trone of Eldraine uitkomt, zullen Ixalan, Rivals of Ixalan, Dominaria en Core19 NIET meer kunnen gespeeld worden in officiele Standard tournooien. Je kan heel makkelijk terugvinden wat er wanneer in standard zit met deze link. Dit betreft natuurlijk enkel events, wat je zelf voor de fun speelt hoeft natuurlijk niet te veranderen.
II. meerkleurige pro actieve en/of midrange decks
De decks hieronder zijn vooral decks die een eigen plan willen uitvoeren en dingen op het veld willen krijgen.
1. Blauw Zwart “reanimator” Blood for Bones
- heel goed speelbaar na rotatie
http://tappedout.net/mtg-decks/gentry-ub-blood-for-bones/
Dit deck speelt een hoop beesten met een klein effect (come in to play ability of cantrip) om ze dan op te offeren met Blood for Bones om heel grote beesten vroeger in het spel te krijgen.
Als je wel eens een dikke draak of mean ass demon wat vroeger wilt spelen, try out this deck!
2. Gates deck met Gatebreaker Ram
- heel goed speelbaar na rotatie
http://tappedout.net/mtg-decks/gentry-midrange-ram-gates/
Gatebreaker Ram is een beest dat sterker wordt naarmate er meer “gates” (genaamd naar de “guildgates, 2 kleuren landjes uit de Ravnica reeks) in het spel liggen. Gate Colossus, een 8/8 die goedkoper wordt voor elke gate, speelt een gelijkaardige rol in het deck.
Het kan veel kaarten trekken met Guild Summit en kan makkelijk het speelveld vrijmaken (“board whipe”) met Gates Ablaze.
Al bij al is dit waarschijnlijk het deck met de meeste brute kracht in Gentry momenteel, de kern van Uncommons leent zich gemakkelijk tot deckbuilden en geeft veel flexibiliteit. Het nadeel is dat iedereen ongeveer weet wat je plan is en dat een strategie met meer focus je soms te parten kan spelen.
3. “Temur” (rood groen blauw) elementals
- heel goed na rotatie – voornamelijk core20 kaarten
http://tappedout.net/mtg-decks/gentry-temur-elementals/
De link is de build zoals Alan Schuer het de voorbije weken heeft gespeeld.
Het deck draait vooral rond de synergie met Risen Reef, een beest dat bij elke elemental je ofwel een kaart in je hand geeft of een extra land op het spel.
De keuze van zowel Cavalier of Gales en Cavalier of Thorns is misschien een beetje ambitieus qua mana (en het zijn beiden mythics), dus als je de blauwe wil vervangen door iets als Icon of Ancestry of een andere groene Rare of Mythic dan is dat zeker een optie.
4. Wit Zwart afterlife
- vrij goed rotatie bestendig
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-wb-afterlife/
Met dit deck heeft Jelle Gyselinck het vorige Open tot de finale geschopt.
Vergeleken met mono wit wint dit deck “removal” kaarten en zijn de beesten dankzij de Afterlife mechanic iets beter bestand aan een board whipe zoals Gates Ablaze.
De achilleshiel van het deck is Cry of the Carnarium, die al hun beesten dood doet zonder ze 1/1 tokens te geven.
5. Groen Blauw Horses
- niet rotatiebestendig aangezien de explore creatures en Curious Obsession uitroteren
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-ug-flying-horses/
Het deck is vergelijkbaar met een mono groen deck maar neemt blauw erbij voor spreuken om de beesten flying te geven en om ze beter te kunnen beschermen. Het wint ook Curious Obsession als manier om extra kaarten te trekken.
je kan ook kiezen voor wit om je beesten beter te maken of zelfs voor wit en blauw zoals Jelle Lauwers op de laatste Open.
Na rotatie (of nu al) is het ook een optie om te gaan kijken naar het standard deck Simic Flash en te kijken of het kan overgezet worden naar een Gentry build.
6. Wit Blauw flyers
– heel goed rotatie proof met voornamelijk kaarten uit ravnica en core 20
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-swedish-uw-flyers/
Het doel van dit deck is vergelijkbaar met een mono wit deck: goedkope, kleine creatures leggen en die dan dikker maken met Empyrean Eagle en Favorable Winds.
Het voordeel van dit deck is dat het de kaarten wint van blauw om de beesten te beschermen, maar met het nadeel dat de mana soms eens zal tegenwerken.
Deze versie is er eentje die het de laatste weken goed doet in de Zweedse community en waar we dankzij Niels deze versie hebben bekomen
7. Rood Blauw wizards
- iets minder na rotatie want verliest een aantal wizard
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-blue-red-wizards/
Dit deck is vergelijkbaar met de vorige build. De wizard build gebruikt Adeliz, the Cinder Wind om de beurt erna met een aantal spells alle beesten sterker te maken.
Het voordeel van rood blauw is dat het de rode schade spells zoals Lightning Strike kan gebruiken en de bescherming van blauw.
8. Groen “value deck”
- verliest een aantal stukken dus af te wachten na rotatie
http://tappedout.net/mtg-decks/gentry-green-black-blue-midrangeramp/
De bedoeling van deze “midrange” decks is om een heel “grindy” match te spelen met allemaal kaarten die kleine voordeeltjes geven.
De key mythics zijn Muldrotha, the Gravetide die je alles opnieuw laat spelen uit je graveyard en de carddraw machine/beatstick Hydroid Krasis. Uit M20 is er een heel interessante aanwinst gekomen in Yarok, the Desecrated.
Tot daar een overzicht van decks die proactief hun eigen plan willen uitvoeren. In het volgende deel zullen we ingaan op enkele control decks.
Tot dan,
Tom De Wael