By Mats Clays

Zin om Gentry te spelen volgend weekend maar je weet niet goed wat te spelen? Hieronder post ik enkele decks die momenteel erg speelbaar zijn. Deze mag je gerust maken, maar je kan zeker ook zelf een deck bouwen, dan zie je meteen enkele mogelijke tegenstanders. Na de lijst die ik gebruik om te testen krijg je ook meteen een hoop alternatieve opties voor je uncommons, rares, en sideboard. Zo kun je meteen aan de slag met de kaarten die je wel al hebt liggen.

Deck #1 Mono Red Burn aka “the Fun Police”

Dit deck wordt sowieso gespeeld, bijgevolg moet je met je eigen deck een plan hebben om hiertegen te winnen. En “if you can’t beat them, join them”. Het is van alle decks waarschijnlijk het gemakkelijkst te bouwen en te spelen. En voor je denkt dat het enkel voor de beginners is, ook ervaren spelers vinden hierin hun zin omdat er altijd een beetje meer winst marge uit elke play te persen is.

Van alle decks die momenteel gespeeld worden straft dit een slechte start het hardst af van allemaal. Verwacht je aan een gemakkelijke game 1 maar weet dat iedereen eeen plan in hun sideboard heeft tegen je.

(60)
20 x Mountain
x Ghitu Lavarunner
x Fanatical Firebrand
x Shock
x Footlight Fiend
x Lightning Strike*
x Viashino Pyromancer
x Electrostatic Field*
x Runaway Steam-Kin***
x Light Up The Stage*
x Skewer the Critics
x Wizard's Lightning*
x Risk Factor***
x Goblin Chainwhirler***
x Experimental Frenzy***

* Flame of the Keld (nvdr: de meeste mensen spelen ondertussen geen Electrostatic Field meer en kiezen rechtuit voor 4 Light up the Stage en 3 Flame of Keld)
*** Treasure Map, Rekindling Phoeninx, Legion Warboss (ik zou wegblijven van Banefire en Electrodominance)

Sideboard: Footlight Fiend, Maximize Velocity, Smelt, Warlord’s Fury, Dual Shot, Frenzied Rage, Maniacal Rage, Goblin Trailblazer, Run Amok, Scorchmark, Ghitu Chronicler, Hijack, Cosmotronic Wave

Deck #2 Gates aka “the Meta”

Een deck voor wie houdt van control en combo. Je schiet traag uit de startblokken, spartelt om in leven te blijven en zoekt als bezeten naar de juiste puzzelstukken … om dan het spel helemaal over te nemen en te winnen met massaal overwicht. Met de twee duurste mythic rares uit Standard wel geen budgetvriendelijk deck. (al kan je ze gerust vervangen met een minimaal verlies aan efficiëntie)

Dit deck speelt de meest invloedrijke kaart in Gentry op dit moment in Gates Ablaze, wat je heel sterk maakt tegen de groep decks die winnen puur op creatures of de interacties tussen een paar bepaalde creatures. Een zeer sterk deck maar heel voorspelbaar. Het grote voordeel is dat er niet echt een bepaalde zwakte in het deck zit die je gemakkelijk kunt targetten met je sideboard.

(60)
x Island
x Izzet Guildgate
x Selesnya Guildgate
x Simic Guildgate
x Azorius Guildgate
x Gruul Guildgate
x Boros Guildgate
x Opt
x Spell Pierce
x Anticipate
x Negate
x Quench
x Growth Spiral
x Gates Ablaze*
x Guild Summit*
x Gatebreaker Ram*
x Deafening Clarion***
x Vivien Reid***
x Teferi, Hero of Dominaria***
x Archway Angel*
x Gate Colossus*
x Hydroid Krasis***

* Circuitous Route, Syncopate
* Expansion // Explosion, Ral Izzet Viceroy

(nvdr: momenteel spelen de meeste Gates decks Ixalan’s Binding om sterker te staan in de mirror match daar dat een goed antwoord is tegen Gates Colossus van de tegenstander.)

Sideboard: Dive Down, Shock, Negate, Revitalize (4x!), Grasping Claws, Lawmage’s Binding. (nvdr: Als je echt ECHT niet wil verliezen van mono rood kun je ook Healing Grace spelen)

Deck #3 Blue Skies aka “that Championship deck”

Snelle creatures, veel card advantage en massa’s goedkope trucs om de tegenstander tegen te houden. Het heeft de eerste Mythic Championships gewonnen met enkel een handvol goedkope rares extra te spelen. De Diamond Mares en Omenspeakers passen niet helemaal in het game plan, maar zijn een noodzakelijke toegeving om tegen Mono Red Burn meer kans te maken. Als alternatief kun je ook meer counters zoals [s]Spell Pierce[/c] spelen, maar dan ga je het wat moeilijker hebben tegen je natuurlijke vijand.

(60)
20 x Island
x Opt
x Siren Stormtamer*
x Pteramander*
x Mist-Cloaked Herald
x Curious Obsession*
x Dive Down
x Spell Pierce
x Diamond Mare*
x Quench
x Faerie Duelist
x Chart a Course*
x Omenspeaker
x Blink of an Eye
x Search For Azcantha
x Tempest Djinn***
x Sphinx of Foresight***
x Dreamcaller Siren***

* Merfolk Trickster, Essence Capture, Exclusion Mage
*** Warkite Marauder, Bentic Biomancer

Sideboard: Negate, Essence Scatter, Faerie Duelist, Omenspeaker, Dive Down, Syncopate, Spell Pierce

Deck #4 White Weenie aka “the Usual Suspect”

Snelle creatures die elkaar helpen om groter en beter te worden. Een hoop life gain die de race tegen andere agressieve decks vaak in je voordeel doet kantelen en een aantal antwoorden tegen elk mogelijk deck in het formaat. Dat is mono wit, ergens bestaat het altijd wel in elk formaat, net zoals mono rood burn.

(60)
21 x Plains
x Snubhorn Sentry
x Hunted Witness
x Leonin Vanguard*
x Healer's Hawk
x Moment of Triumph
x Legion's Landing***
x Adanto Vanguard*
x Ajani's Pridemate*
x Legion Conquistador
x Squire's Devotion
x Benalish Marshall***
x Resplendent Angel***
x Unbreakable Formation***
x Conclave Tribunal*

* Dauntless Bodyguard, Skymarcher Aspirant, Pride of Conquerors, Sentinel’s Mark, Sunhome Stalwart
*** History of Benalia, Adjani, Adversary of Tyrants, Venerated Loxodon, Leonin Warleader, Dawn of Hope, Kinjani’s Sunwing, Lyra Dawnbringer, Mentor of the Meek, Tithe Taker

Sideboard: Righteous Blow, Gideon’s Reproach, Impassioned Orator, Silverbeak Griffin, Bring to Trial, Invoke the Divine

Dat zijn ze: vier decks waarmee (of waartegen) je onmiddellijk aan de slag kan. Het zijn uiteraard lang niet de enige decks in het formaat, of de enige vorm waarin ze bestaan. Heb je vragen, opmerkingen of advies, laat het dan zeker weten hieronder of op de facebook groep.

Make Gentry Great Again!

Niels Viaene came into contact with Magic first through the Kazz & Zakk starter set in 1996, but it wouldn’t be until 2000, around the time Prophecy came out that he actually started playing magic thanks to his nephew. Niels’ Magic career has been a roller coaster up to now, including Grand Prix Paris 2009 top 8, Pro Tour San Diego 2010 top 8, becoming a L3 Magic Judge in 2015 and managing the community effort that is the League of New and Beginning Magic: the Gathering Players, the birthing ground for Gentry since 2012. All this comes from a deep love for the game that is far from diminishing.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.