By Tom De Wael
Hallo,
Tof om je hier te zien.
Je hebt misschien Magic: The Gathering leren kennen via Magic Arena, of je stond in een winkel en hebt je eerste preconstructed deck gekocht, of je kent iemand die eens een paar spelletjes met je heeft gespeeld. Maar wat nu?
Als je gaat surfen op het web vind je al gauw termen zoals Commander, Standard, Legacy, Modern,… Dat kan voor een beginnende speler het allemaal misschien wat te veel zijn. Om maar nog niet te spreken van het feit dat sommige van die “formaten” vergelijkbaar zijn met leren rijden in een racewagen. Het klinkt misschien wel leuk, maar het zal je waarschijnlijk niet al te goed bevallen.
Sta ons toe onze variant op Standard (decks gemaakt met kaarten uit de reeksen Ixalan, Rivals of ixalan,, Dominaria, Core Set 19, Guilds of Ravnica, Ravnica Allegiance, War of the Spark en Core Set 20) voor te stellen: “Gentry magic”.
In tegenstelling tot “gewoon Standard” waar elke kaart (buiten basic land) 4 keer mag gespeeld worden, gebruiken we bij Gentry maar 4 verschillende Rares of Mythics en 15 Uncommons (aangevuld met Common kaarten en land). Meer info erover kun je vinden op deze site.
Het gevolg hiervan is dat Gentry veel toegankelijker, lees goedkoper, is dan de meeste andere formaten en dat er nog net iets meer ruimte is om met zelfgebouwde decks te spelen.
Dit wil evenwel niet zeggen dat er in Gentry ook niet een soort “Metagame” is, of met andere woorden “een aantal decks die frequenter worden gespeeld.” Dit is een natuurlijk gevolg van mensen die verschjillende decks tegen elkaar spelen. Uiteindelijk komt de betere strategie bovenaan drijven en wordt ze meer gespeeld.
Om te weten wat je kan verwachten of om inspiratie op te goen gaan we hieronder een aantal links posten naar decks die op dit moment kunnen gespeeld worden en die je zou kunnen verwachten als je een event meedoet van de “League of New and Beginning Magic players”, met als uitvalsbasis Outpost Gent. je kunt echter ook mensen vinden die Gentry spelen in Kortrijk, Bredene, Merksem en Sint-Niklaas. Op Arena is er ook een spelersgroep die contact houdt via een Discordgroep.
Meer informatie daarover kun je vooral vinden via de Facebookgroep.
Laten we er meteen inspringen met iets dat ook interessant is voor mensen die het formaat al een tijdje spelen. lijstjes!
Mono Color decks (decks die maar 1 kleur spelen)
Aangezien er in Gentry maar 4 rares of mythics worden gebruikt zijn mensen voor hun mana (landjes) onder andere aangewezen op de common landjes die 2 kleuren geven.
Een groot voordeel van mono color decks is dat ze deze landjes, die getapt in het spel komen, niet spelen en dus vaak iets sneller uit de startblokken komen. Je zal bovendien ook niet voorhebben dat je de verkeerde mana trekt om je spells te spelen (bv. Een mountain trekken terwijl je groene kaarten vast hebt).
Mono Wit
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-mono-white/
Mono wit is de kleur van kleine beesten die het spel afmaken met kaarten die ze net iets groter maken voor de laatste beurten. Deze versie van Thijs gebruikt hier bv. Angel of the Dawn, Venerated Loxodon en Benalish Marshall.
Het deck speelt een redelijk lineair aggro plan, wat het relatief simpel te spelen maakt.
Mono Blauw
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-mono-blue-tempo/
De sterkte van mono blauw is de combinatie van spreuken die je beesten beschermen en/of dingen stoppen die je tegenstander speelt (“counter spells”). Daarbij komt nog dat blauw heel goed is in het trekken van extra kaarten (in dit deck oa met Curious Obsession) en dat de meeste beesten moeilijker tegen te houden zijn omdat ze vliegen.
Het grote nadeel van blauw is dat het moeilijker dingen weg krijgt eens ze in het spel liggen.
Een van de grootste voordelen van dit deck is zijn enorme flexibiliteit. Het is gespecialiseerd in 1 beest verdedigen tegen allerhande aanvallen om zo te winnen maar kan even goed een aanval met meerdere creatures.
Mono Zwart
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-mono-black-discard/
Dit zwarte deck draait rond “discard” (je tegenstander kaarten laten weg gooien) en dan met kleine beetje schades met Davriel, Rogue Shadowmage of Ill-gotten Inheritance je tegenstander op 0 krijgen.
Een ander mono zwart deck dat je zou kunnen bouwen zou zoals mono wit gebruik maken van “gewone” kleine beesten, kaarten die beesten bij je tegenstander dood doen en eventueel ook wat kaarten die je beesten doen overleven in gevecht (“combat tricks”).
Mono zwart, zeker de discard versie, berust voor een groot deel in begrijpen wat je tegenstander wil doen en dat genoeg te vertragen om zelf te winnen. Dat betekent ook dat je goed moet begrijpen wat je tegenstander’s deck doet om er optimaal mee te spelen.
Mono Rood
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-flames-of-keld-rdw/
Een tof gegeven aan rode decks is dat hun spreuken ook vaak rechtstreeks naar de tegenstander hun levens kunnen. De kleine beesten hier worden naast die zogenaamde “burn” ook aangevuld met spreuken waarmee je kaarten trekt (“card draw“ ) zoals Flame of Keld en Light up the Stage.
Net zoals Mono Wit is dit een zeer lineair deck, daar al die burn spells echter zowel op tegenstanders, hun beesten, en hun Planeswalkers gericht kunnen worden, heeft het deck veel meer strategische vrijheid en mogelijkheden.
Mono Groen
https://tappedout.net/mtg-decks/gentry-mono-green/
De sterkte van groen is dat het in principe de beste beesten heeft (vooral in de common en uncommon slot). In tegenstelling tot de moeilijker te blocken beesten van blauw gebruikt groen een eigenschap waarbij extra schade doorkomt op de tegenstander (trample). Dit kan in dit deck door kaarten die de beesten nog groter maken (Blanchwood Armor) en bovendien heeft de maker ervan, Ian Ide er nog een klein follietje ingestoken dat flying geeft: Cobbled Wings.
Net zoals blauw heeft groen het iets moeilijker om beesten bij de tegenstander weg te krijgen, maar in het “sideboard” (kaarten die je kan wisselen na het eerste spel) zit er wel een kaart die kan: Rabid Bite.
Dat was al een hele boterham.
In de meeste shops waar ze Magic verkopen kan je gratis rudimentaire versies van mono color decks krijgen die je kan aanvullen met eigen kaarten om naar bovenstaande deck toe te werken.
In het volgende stuk nemen we een kijkje naar iets ingewikkelder decks.
Tot dan,
Tom De Wael